Wednesday, April 21, 2010

BATIK CANTING MOTIF ETNIK SARAWAK

PERLAKSANAAN

KRAFTANGAN MALAYSIA Cawangan Sarawak melalui Bahagian Pemuliharaan telah mengadakan Bengkel Kemahiran Seni Peringkat Negeri Sarawak 2010 – Batik Canting Motif Etnik Sarawak dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara Negeri Sarawak pada 15 April - 18 April 2010 bertempat di Dewan Suarah, Sri Aman.

Melalui program ini kumpulan telah didedahkan mengenai sejarah, proses, teknik dan reka corak etnik Sarawak batik tersebut. Kumpulan sasar ini juga berpeluang mengalami serta melakukan sendiri aktiviti-aktiviti berkaitan dengan pembuatan batik canting dari awal penyediaan peralatan sehinggalah menjadi sehelai skaf yang boleh digunakan.

Peranan KRAFTANGAN MALAYSIA Cawangan Sarawak

KRAFTANGAN MALAYSIA Cawangan Sarawak telah menjadi Urusetia Bersama dan menyediakan 2(dua) orang tenaga pengajar, seorang penceramah yang membentang kertas kerja ‘Kraf Menyumbang Kepada Penambahan Pendapatan’, peralatan dan bahan untuk membatik, (kain, pemidang, canting, warna,kertas surih, pensil,selecate, rozin dan lilin).

KRAFTANGAN MALAYSIA juga mengadakan pameran mengenai Institut Kraf Negara (IKN), gambar-gambar pakaian 1 Malaysia dan mempamerkan produk-produk kraf batik etnik di samping mengadakan Interaktif batik canting kepada pelajar-pelajar yang membuat lawatan semasa program dijalankan.

Peranan Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara Negeri Sarawak

Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara Negeri Sarawak menjadi Urusetia Bersama dan pada hari pendaftaran seramai 35 peserta yang terdiri dari Bintulu, Serikei, Sri Aman dan Kuching telah melaporkan diri. Menurut maklumat yang diterima JKKN sambutan penyertaan amat menggalakkan di mana seramai 30 orang peserta dari Kuching terpaksa ditolak kerana penyertaan amat terhad.JKKN juga mengurus penyediaan lokasi, pengangkutan, penginapan,keraian peserta dan aktiviti riadah.

MAJLIS PENUTUPAN RASMI

Majlis Penutupan Rasmi telah dilakukan oleh Yang Berhormat Puan Hajah Simoi bt. Haji Peri, ADUN N.32 Lingga pada 18 April 2010. Turut hadir pada majlis tersebut adalah Residen Bahagian Sri Aman, Encik Abang Shanshudin b. Abang Seruji, Timbalan Pengarah JKKN, Tuan Haji Saini Lihi dan Ketua-Ketua Jabatan.

KESIMPULAN

Program/aktiviti kerjasama telah menjalinkan hubungan yang erat di antara agensi yang terlibat serta mengukuhkan lagi penghayatan dan rasa cinta terhadap seni warisan bangsa yang menjadi lambang jati diri ke arah memertabatkan batik canting.

Hasil daripada maklumbalas daripada peserta, keseluruhannya berpuashati mengikuti aktiviti ini dan berjaya menyiapkan produk yang diarahkan dan meminta agar aktiviti/program ini dapat diteruskan untuk bengkel lanjutan.

KRAFTANGAN MALAYSIA telah mencapai sasaran untuk memberi pendidikan asas cara-cara mencanting dan mewarna batik kepada peserta yang terlibat.

HHB/hhb....

MAJLIS PENUTUPAN RASMI OLEH Y.B. PUAN HAJAH SIMOI BT. HJ. PERI
ADUN N.32 LINGGA
Menyambut ketibaan Y.B. Puan Hajah Simoi bt. Haji Peri
Y.B. Puan Hajah Simoi melakukan simbolik mewarnakan batik etnik Sarawak
Dari kiri Encik Haironi (PKKM), Tuan Haji Saini Lihi (Timbalan Pengarah JKKN), Y.B. Puan Hajah Simoi, Encik Abang Shamshudin Abang Seruji (Residen Bahagian Sri Aman) dan Encik Ismain Zakira (JKKN)
Persembahan daripada suku kaum Iban dan Melayu
Ucapan Y.B. Puan Hajah Simoi Haji Peri dan Ucapan Tuan Haji Saini Lihi


Tenaga pengajar dan peserta yang hadir
Penyampaian sijil kepada peserta

Penyampaian sijil kepada peserta

Penyampaian cenderamata kepada Yang Berhormat
Peserta bergambar beramai-ramai bersama Yang Berhormat
GERAK KERJA BENGKEL KEMAHIRAN SENI BATIK CANTING MOTIF ETNIK SARAWAK
Taklimat oleh tenaga pengajar

Peserta sedang membuat lakaran rekaan


Tenaga Pengajar menunjuk cara mencanting

Peserta sedang mencanting

Hasil canting yang telah dibuat

Peserta sedang mewarna

Peserta sedang mewarna

Hasil kerja yang telah diwarna

Hasil kerja yang telah diwarna

Peserta sedang melakar rekaan skaf

Peserta sedang mencanting rekaan motif

Peserta sedang mewarna

Peserta sedang mewarna

Hasil rekaan yang telah di warna

Peserta sedang menyelicate kain


1 comment: